Recepten

Je maakt het met asperges

Snel een heerlijke en verrassende maaltijd met asperges op tafel? Hieronder vind je een aantal inspirerende recepten. Wie ga jij verrassen?

Aspergeroomsoep

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 150 g gekookte ham
  • 2 eieren
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 4 el slagroom
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 vleesbouillontablet
  • 1,5 liter water

Bereiding

  1. Was de asperges, snijd 2 cm van de onderkant af en schil ze met een dunschiller.
  2. Breng in een grote pan 1,5 liter water aan de kook met het bouillontablet, de asperges en de schillen. Laat 15 minuten koken.
  3. Haal de asperges uit de pan, snijd ze in stukjes (3 cm) en laat uitlekken. Laat de schillen nog 30 minuten zachtjes doorkoken. Zeef vervolgens het kookvocht en verwijder de schillen.
  4. Smelt in de pan de boter, voeg de bloem toe en roer tot een glad mengsel. Giet al roerend het gezeefde kookvocht erbij en laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Kook intussen de eieren hard, prak ze fijn en voeg ze samen met de aspergestukjes, hamreepjes en slagroom toe aan de soep. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Serveer de soep in kommen en garneer met fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk! 😊

Ingrediënten

  • 700 g aspergestukjes
  • 1 pak bladerdeeg
  • 1 pakje hamblokjes
  • 3 lente-uitjes
  • 4 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 250 g geraspte kaas
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°C (200°C heteluchtoven).
  2. Bekleed een quichevorm met bladerdeeg en prik er gaatjes in.
  3. Kook de aspergestukjes 7 minuten, laat ze uitlekken in een vergiet.
  4. Klop in een kom de eieren met de slagroom. Voeg de lente-ui (in stukjes), ham-blokjes, asperges en 150 g geraspte kaas toe. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Giet het mengsel in de quichevorm en strooi de resterende kaas erover.
  6. Bak de quiche in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin.

Laat de quiche even afkoelen en geniet! 😊

Ingrediënten

  • 8 stuks asperges
  • 2 stuks zalm a 125 gram
  • 2 theelepels kruidenboter
  • Vers gemalen peper naar smaak
  • Stokbrood of gebakken aardappeltjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de asperges en kook ze 10 minuten met een beetje zout.
  3. Leg twee stukken aluminiumfolie klaar. Verdeel vier asperges over elk stuk folie en leg daarop een stukje zalm.
  4. Smeer een theelepel kruidenboter over de zalm en kruid met zwarte peper.
  5. Vouw de pakketjes goed dicht, leg ze op een ovenrooster en bak 25 minuten in de oven.
  6. Serveer met stokbrood of gebakken aardappeltjes.

Tip: Deze pakketjes zijn ook perfect voor op de barbecue! 😊

Aspergesalade

Ingrediënten

  • 500 g asperges
  • 100 g ijsbergsla
  • 1 ei
  • 150 g ham reepjes
  • ½ paprika
  • Handje croutons
  • Sla dressing

Bereiding

  1. Schil de asperges, kook ze 10 minuten in water met peper en zout, laat uitlekken en snijd in stukjes.
  2. Was de ijsbergsla, snijd fijn en leg deze op een bord.
  3. Snijd de paprika in kleine stukjes en verdeel over de sla. Besprenkel met sla dressing.
  4. Kook het ei 9 minuten, snijd het in partjes en verdeel samen met de ham, asperges en croutons over de salade.

Eet smakelijk! 😊

Ingrediënten

  • 1 kg asperges
  • 200 g ham
  • 2 eieren
  • 300 g aardappelkrieltjes
  • Klontje boter
  • Fijngehakte peterselie

Bereiding

  1. Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant af.
  2. Kook de asperges 8 minuten in ruim water met een bouillonblokje en laat ze daarna 8 minuten nagaren in het warme water.
  3. Kook de eieren in 9 minuten hard en bak ondertussen de aardappelkrieltjes goudbruin in een beetje boter.
  4. Leg de uitgelekte asperges op een bord, met de aardappelkrieltjes ernaast.
  5. Snijd de ham en eieren in stukjes en leg deze bij de asperges.
  6. Smelt een klontje boter en giet deze over de asperges. Garneer met fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk! 😊

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml volle yoghurt
  • ½ bosje peterselie
  • ½ bosje bieslook
  • Enkele takjes dragon
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 75 g geraspte kaas (jong belegen)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven).
  2. Schil de asperges, snijd ze in drieën en kook ze 5 minuten. Laat goed uitlekken.
  3. Hak de kruiden fijn en meng ze met de mascarpone en yoghurt. Breng op smaak met peper.
  4. Vet een ovenschaal in met olijfolie of boter. Meng de asperges met het roommengsel en schep de helft in de schaal. Bestrooi met een derde van de kaas.
  5. Voeg de rest van het aspergemengsel toe en bestrooi met de overige kaas.
  6. Gratineer de schotel in ongeveer 20 minuten in het midden van de oven tot deze goudbruin is.
  7. Garneer eventueel met wat verse kruiden en serveer direct.

Geniet van deze romige aspergegratin! 😊

Scroll naar boven